image
Allan Nielsen
08. april 2023 kl. 11:26
Da Birger Jensen døde i denne uge, var der HIC’ere, der mistede deres far og farfar

Da den triste nyhed om målmanden Birger Jensens død ramte Danmark tidligere på ugen, var der mange fodboldentusiaster, der mindedes deres oplevelser med det krølhårede livstykke som enten tilskuere i den gamle Idrætsparken eller som medspillere på banen.

For flere HIC’ere var det dog mere end bare en tidligere landsholdsspiller, der i en alder af 72 år tog afsked med livet på et hospital i Belgien. U15-træneren Thomas Jensen mistede sin far, mens U15-spilleren Nora og U16-spilleren Nellie mistede deres farfar.

Trods dødsfaldet har de alle tre for at ære familiens fodboldtradition valgt at deltage på HIC’s årlige påsketur til netop Belgien, hvor Birger slog sig ned, efter han i 1974 blev solgt fra B 1903 til storklubben Club Brugge.

Birger Jensen var som teenager andenmålmand efter den halvandet år ældre Benno Larsen i B 1903, der vandt det danske mesterskab i 1969 og 1970, men da Benno Larsen skiftede til svenske GAIS, overtog Birger Jensen trøjen med nummer 1 i B 1903.

Det gjorde Birger så godt, at han fik landsholdsdebut i 1973 med en 1-0-sejr over Norge (et år før Benno Larsen), og allerede året efter blev Birger købt af Club Brugge, hvor han havde en fænomenal karriere.

Fem belgiske mesterskab og to store finaler

I løbet af sine 390 kampe for Club Brugge (hvor han også scorede to mål på straffespark) vandt Birger Jensen som holdkammerat med blandt andre Ulrik le Fevre, Jan Sørensen og Hans Aabech fem belgiske mesterskaber, to pokaltitler og spillede finaler i både Uefa Cuppen i 1976 og Europa Cuppen for mesterhold i 1978.

I den sidstnævnte turnering, der var forløberen for Champions League, stod Birger Jensen en helt forrygende finalekamp på Wembley stadium, men efter 64 minutter fik Kenny Dalglish løftet bolden over den fremstormende målmand og sikrede Liverpool sejren på 1-0.

Dengang var det en tradition, at flere af de danske spillere i Belgien, når de var hjemme på sommerferie, holdt formen ved lige ved at spille opvisningskampe rundt omkring i små danske klubber med Stjerneholdet.

I en kamp på Orø spillede Birger Jensen således i marken i en kamp mod Holbæks daværende og tidligere divisionsspillere, hvor han sammen med to andre Belgiens-professionelle, Kresten Bjerre og Benny Nielsen, scorede alle målene, da Stjerneholdet vandt 7-3.

Redningen med en fadøl i hånden

I en anden kamp på Langeland blev Birger på målet, så jeg fik fornøjelsen af på nærmeste hold at oplevede den elskelige personlighed, der gjorde målmanden til et elsket ikon i belgisk fodbold.

I pausen fik Birger Jensen skænket et glas fadøl i et plastikkrus, som han tog med sig ned i målet. Da modstanderne kort inde i anden halvleg havde en afslutning, kastede Birger sig ned, vippede bolden ud til hjørnespark, rejste sig – og tog en tår af sin øl.

Den aktion er vi mange, der aldrig vil glemme, lige som belgierne aldrig glemmer den karismatiske målmand, og familien Jensen altid vil huske deres far og farfar.